Vegan guľky plnené údeným s kyslou kapustou, bez lepku

Budete potrebovať:

5 stredne veľkých zemiakov (uvarených v šupke)
3/4 – 1 kg kyslej kapusty udusenej domäkka
1 cibuľu
1/2 klobane pikant
pohánkovú krupicu
1/2 ČL soli, olej, štipku sódy bikarbóny

Postup:

Cesto:
4 uvarené ošúpané zemiaky postrúhame najemno, pridáme soľ, štipku sódy bikarbóny a postupne prisýpame toľko krupice, aby nám vzniklo vláčne a nelepivé cesto. Vypracujeme ho rukou. Z cesta postupne trháme kúsky vo veľkosti guliek. Takto si vyrobíme cca 15-17 ks guliek.

Plnka:
1 uvarený a ošúpaný zemiak postrúhame najemno a zmiešame s 1/2 v rukách pomrvenej klobane pikant. Používam klobaňu 2, ktorá je bez lepku.

Do 1/2 veľkého polievkového hrnca dáme variť vodu s 1 PL oleja. Medzitým si naplníme guľky plnkou. Každú guľku na krupicou posypanej doske (môže byť aj menšia doska na krájanie) rukami roztlačíme a malým valčekom ju 2x prejdeme, naplníme 1 ČL plnky a uzatvoríme. Keď budeme mať všetky guľky naplnené, vložíme ich do vriacej vody. Po vyplávaní na povrch ich necháme ešte cca 2 min. povariť. Hotové guľky vyberieme a vložíme do panvice (hrnca) k restovanej cibuli.
Podávame s udusenou kyslou kapustou, posypané restovanou cibuľkou, medvedím cesnakom, prípadne pažítkou alebo jedlými kvetmi pažítky.

Autor receptu: @_dennik_jednej_vegosky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Používaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close