Budete potrebovať:
1,5 kg zemiakov
300 ml rastlinnej smotany
200 ml rastlinného mlieka
250 g sterilizovaných uhoriek
1 cibuľa
2 x klobaňa klasik alebo pálivá
3 PL + 1 PL lahôdkové sušené droždie
soľ
čierne korenie
1 PL oleja
petržlenová vňať
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke do polomäkka – asi 25 minút. Vyskúšajte do nich počas varenia pichnúť vidličkou, aby ste ich otestovali. Po vychladení zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zmes na zaliatie francúzskych zemiakov si pripravíme nasledovne: do väčšej misky vylejeme smotanu, mlieko, štipku soli, štipku čierneho korenia a 3 PL lahôdkového sušeného droždia. Poriadne premiešame. Sterilizované uhorky si nakrájame na pásiky alebo kolieska, rovnako aj cibuľu. Klobaňu môžete nakrájať na kolieska, alebo rozdrobiť v rukách. Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Zapekaciu misu vymastíme 1 PL oleja. Následne budeme vrstviť. Najprv ide vrstva zemiakov – použite 1/3 zemiakov, následne 1/2 cibule, 1/2 uhoriek a 1/2 klobane. Posoľte a pokračujte vo vrstve zemiakov. Následne poukladajte druhú polovicu všetkých surovín. Všetko prekryjeme poslednou tretinou zemiakov. Zemiaky rovnomerne zalejeme zmesou, ktorú sme si vopred pripravili. Posypeme ešte jednou lyžicou lahôdkového sušeného droždia. Francúzske zemiaky pečieme 45 minút pri 200 stupňoch. Dochutíme čerstvou petržlenovou vňaťou.