Budete potrebovať:
5 stredne veľkých zemiakov (uvarených v šupke)
3/4 – 1 kg kyslej kapusty udusenej domäkka
1 cibuľu
1/2 klobane pikant
pohánkovú krupicu
1/2 ČL soli, olej, štipku sódy bikarbóny
Postup:
Cesto:
4 uvarené ošúpané zemiaky postrúhame najemno, pridáme soľ, štipku sódy bikarbóny a postupne prisýpame toľko krupice, aby nám vzniklo vláčne a nelepivé cesto. Vypracujeme ho rukou. Z cesta postupne trháme kúsky vo veľkosti guliek. Takto si vyrobíme cca 15-17 ks guliek.
Plnka:
1 uvarený a ošúpaný zemiak postrúhame najemno a zmiešame s 1/2 v rukách pomrvenej klobane pikant. Používam klobaňu 2, ktorá je bez lepku.
Do 1/2 veľkého polievkového hrnca dáme variť vodu s 1 PL oleja. Medzitým si naplníme guľky plnkou. Každú guľku na krupicou posypanej doske (môže byť aj menšia doska na krájanie) rukami roztlačíme a malým valčekom ju 2x prejdeme, naplníme 1 ČL plnky a uzatvoríme. Keď budeme mať všetky guľky naplnené, vložíme ich do vriacej vody. Po vyplávaní na povrch ich necháme ešte cca 2 min. povariť. Hotové guľky vyberieme a vložíme do panvice (hrnca) k restovanej cibuli.
Podávame s udusenou kyslou kapustou, posypané restovanou cibuľkou, medvedím cesnakom, prípadne pažítkou alebo jedlými kvetmi pažítky.
Autor receptu: @_dennik_jednej_vegosky