Ľahký a nevarený jahodový džem
Suroviny
3 šálky (alebo mrazené)
0,25 šálky (alebo med)
0,25 šálky
Postup prípravy
- Ak používate mrazené jahody, tak ich nechajte najprv rozmraziť.
- Jahody a sirup (alebo med) pomelieme mixérom dohladka.
- Dáme do misky a pridáme chia semienka.
- Počkáme aspoň hodinu kým sa semienka napučia.
- Držíme v chladničke a podávame ako varený džem!
Na tento recept boli použité americké jednotky. 1 šálka = 237 ml.
Zdroj : varecha.sk
Džem z jahôd bez pridaného cukru
Suroviny
700gr rebarbory
1600gr zrelých jahôd
20ks lístkov stévie /po uvarení nevyťahujeme zo zmesi/
3ks jablká /alebo 200gr čerstvého sladkého ananásu/
šťava z jedného citrónu
2 plné polievkové lyžice želatíny agar z rias
štipka morskej soli
Postup prípravy
Jahody umyjeme očistíme a prekrojíme na polovicu, ošúpanú rebarboru nakrájame na menšie kúsky cca 0,5cm, jablko alebo ananás nakrájame tiež na menšie kocky. Zmes budeme variť kratšie, v celku by sa dostatočne nerozvarila. Suroviny dáme do väčšieho hrnca s pevným dvojitým dnom, pridáme lístky stévie, 1dcl vody a štipku soli. Dávku varíme za občasného premiešanie, bez pokrývky približne 40 minút až je ovocie čiastočne rozvarené. Pridáme citrónovú šťavu, vmiešame 2 lyžice želatíny agar a povaríme za stáleho miešania asi 3 až 5 minút. Zmes ešte hustá nebude, iba čiastočne. Zhustne viac po vychladnutí. Teplú zmes /nie horúcu/ nalejte do menších suchých pohárov so ,,šróbovacím“ viečkom so závitom. Môžete ich sterilizovať alebo vychladnuté uložiť v chladničke. V chladničke vydržali asi 2 týždne, pretože ich domáci objavili…:). Ja som sterilizovala v hrnci pod pokrývkou s vodou do trištvrte pohárov asi 15 minút pri bode varu. Poháre som po vybratí položila hore dnom na obrus a prikryla dekou aby postupne vychladli.
Džem bude pripomínať konzistenciou skôr hustú ovocnú dreň, žiaden rôsoľ, pretože obsahuje iba ovocie s prirodzenými cukrami. Neznamená to však, že takéhoto džemu môžete zjesť na kilá 🙂 Takýto džem je ideálny do palaciniek, jogurtov aj do ďalšej tepelnej úpravy, čo ale v prípade diabetikov veľmi neodporúčam. Nevýhodou je nízka trvanlivosť aj v prípade sterilizovania. Džem vydrží približne mesiac.
ZDROJ : Terapia jedlom