Pšenový koláč s čučoriedkami

Máte radi ryžový nákyp? Tak na tomto koláči si určite pochutíte 🙂

Suroviny Tortová forma 24cm
Pšeno 150g
Citrónová šťava z polovice citróna
Kokosové mlieko 450 ml
Čučoriedky 200 g
Javorový sirup podľa chuti
Mandle plátky na ozdobenie
Čerstvá mäta na ozdobenie

Postup :

150g pšena uvaríme v 450ml kokosového mlieka s citrónovou šťavou a javorovým sirupom. Keď je pšeno uvarené, vystelieme ním dno tortovej formy (24cm). 200g čučoriedok rozmixujeme s javorovým sirupom alebo brezovým cukrom (alebo iným obľúbeným sladidlom), vylejeme na pšenový základ a pečieme pri 160°C cca 30 minút. Koláč necháme vychladnúť, ozdobíme ovocím, plátkami mandlí a lístkami mäty.
Dobrú chuť 🙂

Čo je to pšeno?

Pšeno je zásaditou obilninou a práve preto neprekysľuje organizmus. Okrem toho obsahuje množstvo minerálnych látok a vitamínov.

Kde pšeno pomôže najlepšie?

  • pri zhoršenej imunite – podporuje obranyschopnosť organizmu
  • pri problémoch s kosťami
  • pri žalúdočných ťažkostiach
  • ak trpíte anémiou (málokrvnosťou)
  • pri prekyslení tela (organizmu)
  • v súvislosti s problémami vlasov, zubov, nechtov – zlepšuje ich kvalitu a rast
  • pri ťažkostiach s obličkami – pomáha ich prečistiť a tým zlepšiť ich funkcie
  • v prípade problémov so žalúdkom, pankreasom a slezinou

Čo s ním v kuchyni?

Ako každú potravinu aj pšeno dôkladne očistite a umyte. Následne je potrebné ho spariť vriacou vodou, potom prepláchnuť studenou a nechať odkvapkať. Týmto spôsobom dosiahnete príjemnejšiu chuť obilniny, nakoľko v pôvodnom stave je pšeno pomerne horké. Po takejto prvotnej príprave je potrebné pšeno uvariť v mierne osolenej vode (alebo v mlieku). Nie je potrebné dlhé varenie, pretože po pár minútkach varenia pšeno zvýši svoj objem a to až niekoľkonásobne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *