Máte radi ryžový nákyp? Tak na tomto koláči si určite pochutíte 🙂
Suroviny | Tortová forma 24cm |
Pšeno | 150g |
Citrónová šťava | z polovice citróna |
Kokosové mlieko | 450 ml |
Čučoriedky | 200 g |
Javorový sirup | podľa chuti |
Mandle plátky | na ozdobenie |
Čerstvá mäta | na ozdobenie |
Postup :
150g pšena uvaríme v 450ml kokosového mlieka s citrónovou šťavou a javorovým sirupom. Keď je pšeno uvarené, vystelieme ním dno tortovej formy (24cm). 200g čučoriedok rozmixujeme s javorovým sirupom alebo brezovým cukrom (alebo iným obľúbeným sladidlom), vylejeme na pšenový základ a pečieme pri 160°C cca 30 minút. Koláč necháme vychladnúť, ozdobíme ovocím, plátkami mandlí a lístkami mäty.
Dobrú chuť 🙂
Čo je to pšeno?
Pšeno je zásaditou obilninou a práve preto neprekysľuje organizmus. Okrem toho obsahuje množstvo minerálnych látok a vitamínov.
Kde pšeno pomôže najlepšie?
- pri zhoršenej imunite – podporuje obranyschopnosť organizmu
- pri problémoch s kosťami
- pri žalúdočných ťažkostiach
- ak trpíte anémiou (málokrvnosťou)
- pri prekyslení tela (organizmu)
- v súvislosti s problémami vlasov, zubov, nechtov – zlepšuje ich kvalitu a rast
- pri ťažkostiach s obličkami – pomáha ich prečistiť a tým zlepšiť ich funkcie
- v prípade problémov so žalúdkom, pankreasom a slezinou
Čo s ním v kuchyni?
Ako každú potravinu aj pšeno dôkladne očistite a umyte. Následne je potrebné ho spariť vriacou vodou, potom prepláchnuť studenou a nechať odkvapkať. Týmto spôsobom dosiahnete príjemnejšiu chuť obilniny, nakoľko v pôvodnom stave je pšeno pomerne horké. Po takejto prvotnej príprave je potrebné pšeno uvariť v mierne osolenej vode (alebo v mlieku). Nie je potrebné dlhé varenie, pretože po pár minútkach varenia pšeno zvýši svoj objem a to až niekoľkonásobne.