Čierny čaj vďaka obsahu kofeínu do veľkej miery dokáže nahradiť pitie kávy, a preto ak sa z nejakých dôvodov musíte vzdať svojej šálky kávy, môžete smelo siahnúť práve po čiernom čaji.
V Číne sa do polovice 17. storočia pripravoval iba zelený čaj, no dlhou prepravou do Európy strácal na kvalite, preto rastúci dopyt po čaji donútil jeho výrobcov k tomu, aby hľadali spôsob ako čajové lístky čo najdlhšie udržať kvalitné. Čierny čaj tak odvtedy pri príprave prechádza procesom fermentácie. Vďaka nej získava svoju červenkastú až tmavohnedú farbu.
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Jeden z nich je kofeín (v čaji teín), ktorý je v čaji zastúpený približne 4%. Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Čierny čaj obsahuje flór a niektoré minerálne látky, napr. draslík. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť.
Ak lúhujeme čierny čaj 2-3 minúty, uvoľňuje sa do nálevu kofeín, ktorý povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje krvný obeh a srdce. Ak čaj lúhujeme 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľnia sa triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia.
Čierny čaj je čaj s výraznejšou arómou, ktorá stimuluje fyzickú a duševnú sviežosť a jeho antioxidačný obsah polyfenolov pomáha likvidovať škodlivé voľné radikály.
Aj keď má čierny čaj zlú povesť, pretože zuby častou konzumáciou sfarbuje dožlta, aj on v ústach neutralizuje nevhodné pH a pomáha zabraňovať tvorbe zubného kazu. Jeho pravidelným pitím, hlavne po jedle zničí „zlé“ baktérie a vyrovná pH.
Organický čierny čaj má vysoký obsah antioxidantov zvaných polyfenoly. Pomáhajú vyčistiť a detoxikovať telo od voľných radikálov, ktoré sa produkujú v dôsledku prirodzených metabolických procesov. Voľné radikály sú považované za jednu z príčin vzniku niektorých druhov rakoviny a menej príjemných účinkov starnutia. Je tiež považovaný za protizápalový, pomáha podporiť imunitný systém.
Čierny čaj ochutený korením na dobré trávenie a žalúdok so škoricou, zázvorom, klinčekmi a rascou z rady VitaminBottle prirodzene zahreje, podporí trávenie a navodí dobrú náladu.
Škorica je silným antioxidantom, podporuje trávenie a napomáha dobrému fungovaniu žalúdka aj čriev, má priaznivý vplyv na hladiny cukru v krvi, baktericídna a fungicídna aktivita je tiež významná, najmä pri hnačke.
Zázvor podporuje trávenie a imunitu dobrú fyzickú aj psychickú kondíciu, prispieva k zvýšeniu vitality a energie. Ako čaj pomáha upokojiť žalúdok a podporuje trávenie.
Klinček priaznivo vplýva na výstelku gastrointestinálneho traktu, a tak pomáha zmierňovať zvracanie, hnačku, plynatosť aj žalúdočné bolesti.
Rasca je účinná hlavne pri tráviacich ťažkostiach, pomáha pri bolestiach brucha, plynatosti, podporuje trávenie, napomáha pravidelnému vylučovaniu a celkovo zlepšuje stav čriev.
50 g balenie Vám vystačí na 20 lahodných a zdraviu prospešných šálok. Neobsahuje prídavné látky, konzervanty ani arómy, len kvalitný čaj a vzácne korenie na zvýšenie účinku. Vyskúšajte. Nájdete ho TU.
Je pre Vás čierny alebo zelený čaj príliš silný? Tak si zamilujete Biely čaj s jazmínom. Je to lahodný a jemný čaj pre labužníkov s jazmínom, lupienkami ruží a kvetom chryzantémy. Relaxačná vôňa jazmínu má rovnaké uvoľňujúce účinky ako vôňa levandule, uvoľňuje nielen našu myseľ, ale pri podráždení dokáže upokojiť aj žalúdok. V Číne je jazmín používaný ako symbol ženskej krásy a nežnosti. Jazmín je tiež symbolom hlbokých citov, radosti a elegancie. Jazmínové kvety majú upokojujúce a uvoľňujúce účinky, pôsobia proti kŕčom, proti nervovému napätiu, odbúravajú stres, pôsobia antidepresívne a navodzujú pocity spokojnosti.
Čajová zmes Ovocného čaju VitaminBottle je nabitá sušeným ovocím bez pridaných aróm a iných látok. Obsahuje sušené jablko, broskyňu, šípka, rakytník, ananás a ružu. Rakytník a šípky obsahujú 10x viac vitamínu C ako pomaranč, sú to malé vitamínové bomby. Ananás dodáva čaju exotickú a lahodnú chuť, kvet ruže ho krásne prevoňiava.