Potravinová intolerancia ako chameleón.
Potravinová intolerancia sa prejavuje prejavmi, ktoré sa navonok nezdajú byť v súvislosti s potravinami. V tomto článku popisujeme niekoľko jej symptómov:
1. Bolesť kĺbov a chrbtice. Ak trpíte potravinovou intoleranciou, vaše telo nedokáže v plnej miere stráviť a využiť potravu. Vznikajú nepriaznivé produkty, ktoré váš imunitný systém identifikuje ako nežiadúce. Zápal sa prejavuje bolesťou kĺbov a chrbtice! Takže, ak vašu bolesť chrbtice zapríčinila potravinová intolerancia, je jednoduché sa jej zbaviť a vyliečiť sa! Problémové jedlo treba vyradiť z jedálnička a dodržiavať eliminačný spôsob stravovania. Budete úplne bez bolestí a liekov!
2. Postupná zmena hmotnosti. Keď trpíte potravinovou intoleranciou, má to vplyv na Vašu štítnu žľazu. To znamená, že váš metabolizmus je narušený. Štítna žľaza premieňa jedlo buď na energiu (spaľovanie) alebo na tuk (skladovanie na neskoršie použitie). Zmiešané spracovávanie vytvára „skladovací“ syndróm, a teda naberanie na váhe. Môže to byť však aj naopak. Ľudia, ktorí sa zdajú byť chudí, môžu mať takisto nediagnostikovanú potravinovú intoleranciu, pretože nevedia využiť živiny zo stravy. Dostať sa na normálnu hmotnosť je podmienené spôsobom stravovania, a teda vylúčením problémových potravín z jedálnička.
3. Kvasinkové infekcie (Candida). Ak máte hubovú/kvasinkovú infekciu, je to prejav neliečenej potravinovej intolerancie. Váš imunitný systém má čo robiť s nestrávenými produktami a reaguje obranou voči cudzorodým látkam. Vtedy sa kvasinky mobilizujú a množia. Ak je to váš prípad, treba prejsť na špeciálnu stravu (Yeast-free diet) a hlavne vysporiadať sa s problémovou potravinou, ktorá bola prvotnou príčinou celého problému. Či máte rozmnoženú Candidu Vám povie TEST na Candidu, ktorý si môžete pozrieť TU.
4. Nemotornosť, strata koordinovanosti. Keďže potravinová intolerancia zapríčiňuje zápaly a narušenie kĺbov a niektorých životných systémov, narúša sa aj váš nervový systém. Vaše svaly sú ovládané nervovým systémom, a keď ten riadne nefunguje, stávate sa „nemotorným“. Prejavuje sa to často aj u detí. Avšak zmena stravy prináša v takomto prípade dramatické zlepšenie!
5. Neplodnosť, spontánny potrat. Nediagnostikovaná potravinová intolerancia má za následok problémy s donosením dieťaťa. Takže, ak sa vo vašej rodine už vyskytol spontánny potrat alebo ste ho mali vy, uvažujte o tom, že sa máte dať vyšetriť ešte pred tým, než budete uvažovať o ďalšom dieťati. Možno si myslíte, že svojou potravinovú intoleranciu uhádnete. No mýlite sa! Nie je to také ľahké. Jednotlivé intolerancie sa často prekrývajú. Naozaj sa treba dať vyšetriť.
6. Návykovosť a závislosť. Je nejaké jedlo, bez ktorého naozaj nemôžete byť? To je forma závislosti! Či tomu veríte alebo nie, je to tak! Závislosť je tiež prejavom potravinovej intolerancie.
7. Tráviace ťažkosti ako hnačka, zápcha, plynatosť alebo nafúknuté brucho.
8. Opuchy tváre a končatín pretože ľudské telo v tomto stave zadržiava prebytok tekutín .
9. Ekzém a akné. U potravinovo intolerantných ľudí sa niekedy vyskytuje i slabé pálenie, či svrbenie pokožky
10. Chronická únava je častým problémom, ktorú však mnohí pripisujú vyčerpanosti z práce, či problémom so štítnou žľazou. Pritom práve potravinová intolerancia môže spôsobovať takýto typ problému.
Včasné odhalenie potravinovej intolerancii je krokom ku zlepšeniu Vášho zdravia.
Z pár kvapiek Vašej krvi presne zistí, pri akých potravinách reaguje vaše telo tvorbou IgG. Takto sa práca skráti o sledovanie reakcií tela a ušetríte sa ďalších nepríjemných príznakov intolerancie. Je to teda druhý a oveľa rýchlejší a jednoduchší spôsob ako zistiť, či je máte intoleranciu na určité potraviny. Test potravinovej intolerancie dokáže identifikovať tie zložky potravy, ktoré Vám škodia. Celý test funguje na báze pozitívnych, resp. negatívnych reakcií na jednotlivé zložky potravy.
Ponúkame profesionálne testovanie Potravinovej intolerancie vykonané metódou ELISA.
ELISA (z ang. enzyme-linked immunosorbent assay, tiež EIA) je metóda, diagnostický test, ktorý sa používa na zistenie, či určitá protilátka alebo antigén je prítomný u človeka. Na vykonanie testu je potrebná vzorka krvi. Touto metódou nie je možné zistiť lokalizáciu protilátok.
ELISA je jednou z najpoužívanejších imunologických metód slúžiacich k detekcii protilátok. Metóda funguje na báze imunoenzymatickej reakcie a možno s ňou tiež detekovať aj antigén. ELISA využíva dve základné vlastnosti imunoglobulínov. Po prvé je to schopnosť proteínov (teda imunoglobulínov) viazať sa na povrch plastov (napr. polystyrénu) a v druhom rade potom schopnosť viazať enzýmy na Fc fragmenty (viď. protilátka) imunoglobulínových molekúl.
ELISA je analytická metóda, ktorá sa využíva k stanoveniu rôznych antigénov. Metóda zahŕňa viac reakcií, ale všetky typy reakcií sú založené na spojení protilátky a antigénu, pričom na jeden z týchto substrátov sa naviaže enzým. Enzým ovplyvňuje chemickú reakciu tak, že zmení farebný výsledok.
Všetky Testy na Potravinovú Intoleranciu nájdete TU