Reflux. Najčastejším prejavom kyselinového refluxu je pálenie záhy, čiže pálivý pocit za hrudnou kosťou. Reflux je spätný tok tekutiny (refluxátu) v tráviacom systéme. Najčastejší je reflux žalúdočný, pri ktorom dochádza k prenikaniu kyslého žalúdočného obsahu späť do pažeráka.
Čo spôsobuje pálenie záhy?
Všetko, čo zjeme, prechádza naším pažerákom do žalúdka. Vnútri žalúdka je potrava trávená pomocou žalúdočných štiav. Žalúdočná šťava je kombináciou kyseliny chlorovodíkovej a niekoľkých enzýmov. Sliznica žalúdka je vybavená špeciálnym mechanizmom, ktorý zabezpečuje jej odolnosť voči pôsobeniu kyselín. Aby sa kyslý obsah žalúdka nemohol dostávať do miest, kde už sliznica nie je chránená proti pôsobeniu kyselín (čo je napríklad pažerák), je pažerák na vstupe do žalúdka vybavený špeciálnym zvieračom (dolný pažerákový zvierač), ktorý umožňuje pohyb potravy do žalúdka, ale bráni spätnému pohybu žalúdočnej šťavy do pažeráka.
Po tom, čo sa jedlo presunie cez pažerák do žalúdka, sa sval nazývaný dolný pažerákový zvierač uzavrie, čím bráni jedlu aj kyseline v ich spätnom pohybe.
Reflux sa objaví, keď sa uvedený zvierač nedostatočne uzavrie a tým umožní kyseline z vášho žalúdka prúdiť späť do pažeráka. Príčinou refluxu nie je nadbytočná produkcia kyseliny v žalúdku.
Ide o následok jedného z dvoch faktorov (prípadne aj ich kombinácie):
- Hiátovej prietrže (hernie)
- Infekcie helikobaktera pyroli (predpokladá sa, že táto baktéria ovplyvňuje vyše 50% svetovej populácie a bola Svetovou zdravotníckou organizáciou identifikovaná ako karcinogén 1. skupiny)
Kým uvedené dve diagnózy navzájom nesúvisia, mnohí z tých, čo trpia herniou, majú tiež Helikobaktera pyroli.
Helikobakter spôsobuje chronický zápal žalúdočnej výstelky nižšej intenzity, čo následne vedie k vzniku žalúdočných vredov s ich sprievodnými príznakmi.
OTESTUJTE SA!
Ponúkame Vám Samodiagnostický test na Helikobacter pylori:
Test na vyšetrenie HP z kvapky krvi:
Test na vyšetrenie HP zo stolice:
Potraviny, ktoré vyvolávajú pálenie záhy:
– čokoláda
– tučné potraviny
– pomarančová šťava
– pálivé omáčky
– paradajky, paradajkové omáčky
– káva
– alkohol
– cibuľa
Štyri spôsoby, ako strava podporuje pálenie záhy
1. Určité potraviny môžu uvoľniť zvierač, a umožniť tak žalúdočnej kyseline vracať sa do pažeráka. Medzi tieto potraviny patria čokoláda, mäta pieporná, vetrové cukríky, tučné potraviny. Ako návod vám môže slúžiť to, že potraviny, po ktorých grgáte, môžu spôsobiť aj pálenie záhy.
2. Potrava môže zvýšiť kyslosť žalúdočných štiav, ktoré potom pri návrate do pažeráka spôsobujú bolesť. Vylučovanie žalúdočnej kyseliny bežne zvyšuje káva (s kofeínom i bez kofeínu), pivo aj mlieko.
3. Potraviny ako citrusy, paradajky, korenené pokrmy a káva môžu po prehltnutí priamo pôsobiť na už poškodený pažerák a vyvolať podráždenie a pálenie.
4. Ak jete príliš rýchlo a príliš veľa, môžete tak preplniť žalúdok, že jeho obsah tlačí na oslabený zvierač, a ten sa potom otvorí. Ak si príliš skoro po jedle ľahnete, a najmä ak si ľahnete na pravý bok, dôjde aj k zneužitiu gravitácie, potrava tlačí na sval núti ho otvoriť sa. Ak nosíte príliš veľa tuku okolo pása, môže sa tlak na zvierač tiež zvýšiť, sval oslabiť a podnecovať spätný chod. V tomto prípade proti záchvatom pálenie záhy často pomáha schudnutie.
Ako odstrániť problémy s trávením a pálením záhy?
- Obnovte prirodzenú žalúdočnú rovnováhy a funkciu žalúdka, dvanástorníka a čriev:
- Odstráňte potravinové spúšťače refluxu. Sú nimi hlavne kofeín, alkohol a nikotín.
- Pálenie záhy môžu spôsobovať aj mnohé voľnopredajné lieky: lieky proti úzkosti, antidepresíva, antibiotiká, lieky proti vysokému krvnému tlaku, lieky proti bolesti (ibuprofen/ibalgín, voltarén a podobne), nitroglycerín, lieky proti osteoporóze. Neužívajte ich vôbec alebo ich užívanie znížte na minimum!
- Vyskúšajte surový, nefiltrovaný jablčný ocot. Dôvodom refluxu je malé množstvo kyseliny vo vašom žalúdku. Obsah žalúdočnej kyseliny viete jednoducho upraviť tak, že vypijete jednu polievkovú lyžicu surového, nefiltrovaného jablčného octu rozmixovaného vo veľkom pohári čistej vody. Napomáha urýchliť trávenie potravy. Produkcia kyseliny sa zvyšuje dovtedy, kým je jedlo v žalúdku. Akonáhle jedlo opustí žalúdok a vstúpi do čreva, hladina kyseliny klesne a súčasne prestane aj pálenie záhy
- V akútnych prípadoch napomôže jedlá sóda bikarbóna. Polovička až jedná celá čajová lyžička sódy bikarbóny rozmiešaná v 2.5 dcl vody zníži pálivý pocit pri kyselinovom refluxe, pretože neutralizuje kyselinu v žalúdku.
- Užívajte čistú šťavu z Aloe Vera: https://lekarendoma.sk/kategoria-produktu/esi-aloe-vera/aloe-vera-stavy
- Šťava z aloe má prírodné protizápalové účinky a dokáže pomôcť aj pri refluxe. Vypite pred jedlom polovicu pohára šťavy z aloe vera.
- Kúpte si čerstvý koreň zázvoru alebo užívajte kapsuly s obsahom zázvoru: Zázvor sa na žalúdočné problémy používa už od pradávnych čias. U zázvoru bola zistená jeho schopnosť chrániť žalúdok a tráviaci trakt.
- Vyskúšajte Kurkumu: https://lekarendoma.sk/produkt/kurkuma/ Kurkuma urýchľuje proces trávenia a rýchle trávenie znamená menej kyseliny v žalúdku
- Užívajte vitamíny skupiny B: https://lekarendoma.sk/produkt/marathontime-multivitamin-yellow-60-tbl/
Nedostatok vitamínov skupiny B, hlavne B2 a B6, sa rovnako ako kyselina listová, môže byť byť príčinou reluxu.
- Užívaním probiotík nastoľte rovnováhu vo Vašom tráviacom trakte.
- Vyskúšajte ENVITAL – enzymatický roztok. Je to komplex tráviacich enzýmov v tekutej forme, obsahujúci len rastlinné extrakty a mikroorganizmy v aktívnej forme. Ideálny pre trávenie, štiepenie tukov, sacharidov a bielkovín. Uľaví tak Vášmu žalúdku, dvanástorniku aj črevám. https://lekarendoma.sk/produkt/envital-enzymaticky-roztok/