Ako vznikne nadváha z potravinovej intolerancie?

… máte kilá navyše a aj keď sa stravujete vcelku racionálne, občas sa aj hýbete, vyhýbate sa cukrovinkám, ale Vaša nadváha sa Vás drží a nedarí sa vám schudnúť?

Príčinou môže byť práve potravinová intolerancia vášho tela na niektoré potraviny, ktoré často konzumujete, tzv potravinová intolerancia.

Pozor –  intolerancia a alergia však nie je to isté. Pri alergii na niektorú potravinu sa reakcia dostaví rýchlo (vyrážka, kŕče, zhoršené dýchanie). Je to prirodzená reakcia imunitného systému na prijatú potravinu, ktorá je pre vás alergénom. Čo je pre niekoho jedlom, pre iného môže byť jedom.

Potravinová intolerancia (neznášanlivosť) je pomalá reakcia vášho tela, ktorú spočiatku ani nevnímate, resp. vnímate ako rôzne symptómy. A iba čas od času skonštatujeme, že je nám ťažko po obede (zdôvodníme si to však veľkou porciou, alebo mastnejším  jedlom), alebo zeleninou, ktorá nadúva…

Ako sa prejavuje potravinová intolerancia?

  • únava, vyčerpanosť, depresie (chronické prejavy), hyperaktivita
  • bolesti hlavy, migréna, závraty
  • kŕče v bruchu a pocit nadúvania, nadváha, tráviace problémy, celiakia
  • zápcha, hnačky, gastritída, syndróm dráždivého čreva
  • bolesti kĺbov a chrbtice
  • neurologické ochorenia
  • poruchy spánku
  • kožné problémy, opuchy, svrbenie, akné,vyrážky a pod.
  • nádcha a dýchacie ťažkosti, astma, bronchitída
  • artritída, zápaly
  • gynekologické problémy
  • znížená imunita (časté nachladnutia a pod)

Ak si  myslíte, že potravinovú intoleranciu nemôžete mať, pretože sa stravujete zdravo, musíme vás vyviesť z omylu. Potravinová intolerancia nerozlišuje potraviny na zdravé či škodlivé! Paradoxom je, že aj na zdravé potraviny môžete mať potravinovú intoleranciu a teda Vám môžu škodiť. S potravinovou intoleranciu majú skúsenosti aj vegetariáni či vegáni ktorí považujú svoj jedálniček za vrchol zdravej výživy. Bohužiaľ aj táto zdravá výživa v niektorých konkrétnych prípadoch môže veľmi uškodiť.

Ako vznikne nadváha z potravinovej intolerancie?

Súčasné výskumy preukazujú spojitosť medzi telesným metabolizmom a váhou. Tie potraviny, ktoré má telo problém spracovať zaťažujú trávenie a môžu byť príčinou potravinovej intolerancie. Jednoducho povedané, po zjedení potraviny, na ktorú sme intolerantný, sa telo bráni a zapája nervový a  imunitný systém. Ak tieto potraviny konzumujete pravidelne je telo “denne preťažované” a nemá priestor na svoje normálne fungovanie čo môže viesť k spomaleného metabolizmu a tým priberaniu na váhe. Ak teda trpíte potravinovou intoleranciou, trávenie nie je dostatočné čo má za následok vznik toxínov, s ktorými si telo neviem poradiť a”čistiace” mechanizmy organizmu tak zlyhávajú. Toxíny sa dostávajú do krvného obehu – to sa nazýva syndróm zvýšenej priepustnosti čreva – cez poškodené črevo sa dostávajú do krvného obehu čiastočky, ktoré tam nemajú čo robiť. Ak je toxínov priveľa a telo sa ich nevie zbaviť a snaží sa ich izolovať a  tak ich ukladá do tukového tkaniva.

Intolerancia vzniká veľmi často práve na potraviny, ktoré konzumujeme pravidelne vo väčších množstvách a máme ich radi. Vplyvom rôznych chemických reakcií vzniká závislosť, spolu s ňou ide ruka v ruke častá konzumácia určitých potravín (abstinenčné príznaky), čo spôsobuje zvýšený príjem kalórií. Spájajú sa teda dva rizikové faktory – závislosť na jedle a intolerancia.

Ďalším problémom pri konzumácií rizikových potravín je aj spomalenie metabolizmu. Organizmus reaguje na rizikovú potravinu intoleranciou. Jej prejavy tie vonkajšie ako je únava, kŕče, nadúvanie a pod sme si predstavili už vyššie v bodoch. Spomalenie metabolizmu je ďalším z prejavov potravinovej intolerancie a to môže postupne prispieť k nárastu hmotnosti. V neposlednom rade vieme, že potravinová intolerancia spôsobuje tráviace problémy. Z toho vznikajú toxíny ktoré sa postupne dostávajú cez črevo do organizmu (syndróm zvýšenej priepustnosti čreva) a tieto telo ukladá práve do tukových zásob.

Potravinová intolerancia vás nezabije, ale…

Potravinová intolerancia vás síce nezabije na prvý pokus, ale z dlhodobého hľadiska vám môže vážne uškodiť. Navyše znižuje životný komfort (tráviace problémy, depresie, poruchy spánku a mnohé “maskované” ochorenia), čo môže spôsobiť nielen zdravotné ale aj spoločenské problémy vo vašom živote. To sú veci, ktoré by ste nemali riskovať a brať intoleranciu na ľahkú váhu.

Ako zistiť, že máte potravinovú intoleranciu na niektorú potravinu?

Ponúkame Vám možnosť otestovať sa  potraviny, ktoré denne konzumujete a zistiť tak, ktoré  z nich vaše telo nevie spracovať a môžu Vám preto škodiť.

Môžete si vybrať medzi testom Food Detective Professional, ktorý si sami vyhodnotíte a postup či výsledky testu môžete konzultovať s výživovým poradcom TU, alebo 5 druhmi profesionálnych testov Potravinovej intolerancie, ktoré sú vyhodnocované v laboratóriu a dokážu detekovať intoleranciu na 22 alebo až 229 potravín. Všetky ich nájdete ich TU.

Výhody testov Potravinovej intolerancie:

  • sú to spoľahlivé a presné testy, presnosť  až 98%
  • využívajú metódu ELISA a immunoassay microarray technológiu
  • skúmajú reakcie na  na 22 až 229 bežne konzumovaných potravín.
  • vyžadujú len vzorku krvi odobratú pichnutím do špičky prsta
  • využívajú k identifikácii špecifických protilátok IgG na potraviny
  • balenie obsahuje sadu na odobratie vzorky krvi a všetko potrebné a zaslanie do CNS laboratória
  • rýchle spracovanie
  • výsledky testu Vám budu doručené do 10 až 14 dní na Vašu adresu.
  • Vylúčením problémovej potraviny zo stravy sa môže kompletne zmeniť Váš život  k lepšiemu!

Vyberte si jeden  z  ponúkaných testov na potravinovú intoleranciu,  zbavte sa najviac problémových potravín v strave, obmedzte tie menej problémové a začnite zasa žiť plnohodnotný život.

Potraviny, ktoré testy dokážu otestovať nájdete prehľadne uvedené v tejto tabuľke. Vyberte si, ktorý test je pre Vás najhodnejší, podľa druhov potravín, ktoré často konzumujete:

Zoznam testovaných potravín sa vám zobrazí po kliknutí tu.

Test preukáže potravinovú intoleranciu. A čo potom?

Častá otázka a zároveň obava mnohých, ktorí si urobia test a zistia, že sú intolerantní práve na potraviny, bez ktorých si nevedia predstaviť život. Tu je len jediná cesta – zmeniť jedálniček tak, aby ste sa rizikovej potravine alebo skupine potravín vyhli. Musíte teda takéto potraviny eliminovať, a aj preto sa zaužíval názov eliminačná diéta. Táto diéta však musí dbať na vyvážený denný príjem všetkých živín aj po vynechaní rizikových potravín. Preto by bolo najideálnejšie, keby vám takýto jedálniček zostavil špecialista – výživový poradca. Dnes je však na internete už množstvo informácií a tak si takýto jedálniček môžete zostaviť aj sami. Všetky dôležité informácie o potravinovej intolerancii môžete nájsť aj v Knihe: Sprievodca potravinovou intoleranciou, ktorú si môžete kúpiť za 11,90 € TU.

Môže sa zdať, že potravinová intolerancia sa stáva hitom. Pravdou však je, že každý pozná vo svojom okolí  človeka, ktorý má vážne zdravotné problémy, ktoré môže mať na svedomí práve potravinová intolerancia. Ak test preukáže intoleranciu na niektorú potravinu je potrebné ju vyradiť z jedálnička (najčastejšie to býva potravina, ktorú máte najradšej a jete ju denne) a pozorovať svoj stav. Mnohí však pri tejto predstave ihneď napadne: „a čo budem jesť?“ alebo  „to už nemôžem nič jesť“. Nie je to tak, určite hravo nahradíte škodlivé potraviny za iné a váš zdravotný stav sa neskutočne zmení k lepšiemu ak vydržíte aspoň 3 mesiace. A to stojí za to vyskúšať!  To čo denne jeme rozhoduje o tom ako sa cítime, ako vyzeráme, a aj o dĺžke a kvalite  nášho života. Test potravinovej intoleranice môžete zakúpiť TU alebo po kliknutí na obrázok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *